Welkom op Back2the90s.com

De hereniging van beide Duitslanden

Duitsland viert op 3 oktober de "Tag der Deutschen Einheit". In 1990 werden de DDR (Oost-Duitsland) en de BRD (West-Duitsland) namelijk officieel herenigd nadat ze vlak na de Tweede Wereldoorlog waren opgespitst. Door de hereniging wordt Berlijn weer de centrale hoofdstad. Tot de hereniging was Bonn de regeringsstad van West-Duitsland. Door de val van De Muur tussen Oost en West wordt na 29 jaar eveneens de Berlijnse grenspost Checkpoint Charlie opgeheven. (Bron: www.nueens.nl)

Marco Borsato wint de Soundmixshow

Borsato brak door als zanger nadat hij op 7 april 1990 de Soundmixshow won met zijn vertolking van het nummer At This Moment van Billy Vera. Vanaf 1990 bracht Borsato drie Italiaanstalige albums uit. In 1994 stapte hij over op Nederlandstalige nummers (waarvan vele vertaald zijn uit het Italiaans). Hij brak door met het nummer Dromen zijn bedrog en zou vervolgens uitgroeien tot een van Nederlands succesvolste zangers. De Nederlandse Soundmixshow werd gepresenteerd door Henny Huisman, die daarvoor succes had met de Playback show. Dat programma was vrijwel hetzelfde van opzet als de Soundmixshow, maar de deelnemers hoefden niet zelf te zingen. Marco Borsato wint de soundmixshow henny huisman 1990 jaaroverzicht ninetees
Een driekoppige jury van professionals beoordeelt de prestaties van de deelnemers. Al vanaf het begin had Jacques d'Ancona zitting in die jury. Ook Barrie Stevens maakte lang deel uit van de serie. In 2002 kwam er plotseling een einde aan het programma. Nog hetzelfde jaar werd het opgevolgd door een nieuwe show, Idols.

De vrijlating van Nelson Mandela (na 27 jaar gevangenschap)

Nieuws 1990 jaaroverzicht Nelson Mandela vrijlating

Na 27 jaar gevangenschap op komt in Zuid-Afrika ANC leider Nelson Mandela vrij. De anti-apartheidsstrijder was door het Zuid-Afrikaanse regime opgesloten op Robbeneiland. Op 15 oktober 1993 krijgt Mandela samen met toenmalig president De Klerk de Nobelprijs voor de vrede.Mandela wordt op 9 mei 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. (Bron www.nueens.nl)

GTST Nederlands eerste dagelijkse soap

Goede tijden, slechte tijden is de langstlopende soapserie op de Nederlandse televisie. De serie debuteerde op 1 oktober 1990 om 19.30 uur op RTL Veronique en wordt sindsdien elke werkdag uitgezonden. Elke aflevering duurt ongeveer 25 minuten. De serie speelt zich af in de fictieve stad Meerdijk. De serie behaalde sinds de start goede kijkcijfers: dagelijks kijken er zo'n anderhalf miljoen mensen en daarmee is Goede tijden, slechte tijden de best bekeken serie van Nederland. Voor veel jonge en onbekende acteurs was hun rol in de serie de start van hun carrière. Naast vele lovende reacties, kreeg Goede tijden, slechte tijden ook veel kritiek. In het begin ging dit vooral over de slechte acteerprestaties van vooral de jongere acteurs en de slechte kwaliteit van de decors. GTST televisieserie 1990

(Genetisch gemanipuleerde) Fokstier Herman

In Lelystad wordt bij het bedrijf Gene Pharming het eerste genetisch gemanipuleerd kalfje van Nederland en van de hele wereld geboren. De transgene stier luistert naar de naam 'Herman'.
Herman is beroemd geworden vanwege een ingebouwd stukje menselijk DNA. Het idee was dat de vrouwelijke nakomelingen van Herman melk met  een ontstekingsremmend eiwit, zouden produceren. De stier kreeg 55 nakomelingen. (Bron: www.nueens.nl)
Nieuwsoverzicht 1990 herman fokstier

 

 

 

 

 

Bekijk ook:  1990 - 1991 - 1992 - 1993 - 1994 - 1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999