Welkom op Back2the90s.com

De Bijlmerramp

Op 4 oktober 1992 stort aan het begin van de avond een vrachtvliegtuig van de Israelische luchtvaartmaatschappij EL Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmer. Even voor de crash was de Boeing 747 door onbekende oorzaak 2 motoren verloren boven het Naardermeer. Aanvankelijk gaat men uit van meer dan 200 dodelijke slachtoffers. Het dodental wordt later gesteld op 43 mensen om het leven.
De discussie over de verantwoordelijkheid, mannen in witte pakken die direct na de crash zouden zijn gesignaleerd en de lading van het toestel slepen zich jaren lang voort. In 1999 vindt er daarom een parlementaire enquete plaats.
Bijlmerramp 1992 jaaroverzicht nieuws 90's

Aardbevingen in Nederland

Roermond aardbeving jaaroverzicht nieuws 1992 ninetees negentiger jaren De plaatsen Roermond en Herkenbosch in het noorden van Limburg worden in de vroege ochtend van 14 april 1992 getroffen door een aardbeving. Het is een van de zwaarste bevingen ooit in Nederland geregistreerd. De aardbeving had een kracht van 5.7 op de schaal van Richter. De beving die 15 seconden duurde, veroorzaakte voor 200 miljoen gulden (ca. ruim 90 miljoen Euro) schade.
Op 3 juni 1993 wordt het noorden van Limburg om 03:00 's nachts opnieuw getroffen door een aardbeving. Het episch centrum van de beving ligt bij Roermond. De aarbeving had een kracht van 5,8 op de Schaal van Richter. Bij de beving vallen geen slachtoffers, wel is er grote materiëe schade, zo'n 170 miljoen gulden (77 miljoen Euro). Ook in België en Duitsland is veel schade. (Bron: www.nueens.nl)

Eurodisney opent haar deuren!!

In Amerika bestaan de parken al langer, maar nu is er ook eentje in Europa. Op 12 april 1992 opent het eerste Disney park in Marne-la-Vallee bij Parijs haar poorten.Het park is het vierde Disney park ter wereld. Andere parken liggen in de VS bij Los Angeles aan de westkust en Orlando in Florida, eb bij Tokio in Japan.Het park bij Parijs maakte aanvankelijk forse verliezen en wordt pas na jaren succesvol. Tegenwoordig heet het Europese park Disneyland Resort Paris.

(Bron: www.nueens.nl)

Eurodisney nieuws jaaroverzicht 1992 ninetees negentiger jaren

Rassenrellen in L.A.

Rodney King rassen rellen Los angeles nieuws 1992 90's Rodney Glen King (Sacramento (Californië), 2 april 1965) was een Amerikaanse taxichauffeur die in het nieuws kwam bij zijn gewelddadige arrestatie door de politie van Los Angeles. Deze arrestatie werd gefilmd door een omstander, hij had net een nieuwe camera gekocht waarmee hij het hele gebeuren filmde. De uitzending hiervan leidde tot grootschalige rassenrellen in de stad. Aangenomen werd dat de hardhandige aanpak van de politie voortkwam uit het feit dat King Afro-Amerikaans was en dus een racistisch motief kende. Later claimde de politie dat hij te hard reed en drugs had gebruikt. De politieagenten werden in een rechtszaak inzake de vermeende mishandeling vrijgesproken van enige schuld. Deze uitspraak was de aanleiding voor grote rassenrellen in Los Angeles. Naast plunderingen werden ook verschillende auto's in brandgestoken.

Olympische Zomerspelen in Barcelona

25 juli 1992 - Barcelona kreeg voor de Zomerspelen van 1992 de voorkeur boven onder andere Amsterdam. Zij organiseerden van 25 juli tot 9 augustus de Olympische Spelen. Het Amerikaanse Dream-Team was voor het eerst van de partij. Voorheen konden alleen amateurs meedoen, maar vanaf heden waren ook profs welkom. De Amerikaanse basketballers waren vooraf al verzekerd van een gouden medaille, de vraag was alleen hoeveel ze van wie wonnen. Ellen van Langen haalde voor Nederland goud op de 800 meter hardlopen. Met een toptijd van 1.55.54 bleef ze al haar concurrentes voor. Bij de paardensport haalde het landenteam goud en de volleyballers haalden tot eigen tevredenheid zilver. De Rus Vitaly Scherbo, pas 20 jaar, zette in het turntoernooi een unieke prestatie neer door zes gouden medailles te winnen.
Olympische zomerspelen in Barcelona 1992 90s

Bill Clinton verkozen tot president

Bill clinton president van amerika in 1992 In 1992 stelde Clinton zich verkiesbaar voor de verkiezing van 1992. Door het winnen van de Golfoorlog leek President George H.W. Bush van een herverkiezing verzekerd. Verschillende prominente Democraten stelden zich daarom niet verkiesbaar.  Clinton koos Senator Al Gore van Tennessee als Running mate. Mede dankzij de slechte economie , een belastingverhoging, en zijn Charisma, won Clinton samen met Gore de verkiezingen van 1992.Clinton was de eerste Democraat sinds Franklin Delano Roosevelt die twee volledige ambtstermijnen als president vol maakte. Zijn verkiezing betekende het einde van een tijdperk van dominantie door de Republikeinen, die de president hadden geleverd gedurende de twaalf jaar daarvoor.

Vliegtuigramp Faro

De vliegramp in Faro was een vliegtuigongeluk op 21 december 1992 op de Luchthaven Faro nabij de Portugese stad Faro, waarbij een McDonnell Douglas DC-10-30CF van de Nederlandse maatschappij Martinair neerstortte. Aan boord waren vooral Nederlanders die de Kerstdagen in de Algarve wilden doorbrengen. Van de 13 bemanningsleden en 327 passagiers vonden 54 passagiers en twee stewardessen de dood. Ongeveer 100 mensen raakten ernstig of licht gewond. Het vliegtuig was 's ochtends vroeg van Luchthaven Schiphol vertrokken met vertraging omdat de straalomkeerder van één van de motoren niet functioneerde. Vliegtuig ramp faro 1992 nieuws jaaroverzicht 90's

Het eerste mobieltje!

Nokia 1011 eerste mobieltje 1992 90s negentiger jaren nieuws

In 1992 introduceert het Finse bedrijf Nokia het eerste mobieltje op de consumentenmarkt.Op 01 juli 1991 voerde de Finse Minister-president Harri Holkeri het eerste gesprek ter wereld met een mobieltje van het Finse bedrijf Nokia dat een jaar later in 1992 de Nokia 1011 op de consumentenmarkt bracht. Op 03 december 1992 verstuurde Neil Papworth, een medewerker van het Britse telecommunicatie- bedrijf Vodafone, vanaf een vaste computer het eerste sms'je (Short Message Service) naar de mobiele telefoon van zijn collega Riachard Jarvis met de mededeling: Merry Christmas! Global System for Mobile Communications (GSM) is een tweede generatie mobiele technologie geschikt voor zowel data als spraakverkeer die in 1987 aangenomen werd als de Europese standaard voor mobiele digitale telefonie. Na de millen- niumwisseling groeide het gsm'etje en het ver- sturen van sms'jes uit tot het belangrijkste persoonlijke communicatiemiddel ter wereld.

 

 

 

 

 

 

Bekijk ook:  1990 - 1991 - 1992 - 1993 - 1994 - 1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999

Maak een Gratis Website met JouwWeb