Welkom op Back2the90s.com

The Chunnel is ready!

De Kanaaltunnel of Chunnel (portmanteau van de twee Engelse woorden: Channel en Tunnel) is een spoorwegtunnel onder Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. De bouw van deze tunnel werd voltooid op 6 mei 1994. De tunnel loopt van Calais in Noord-Frankrijk naar Folkestone in Kent. De tunnel is 50 kilometer lang. De bouw van de tunnel begon in 1986 en duurde zeven jaar. Er waren 15 000 mensen nodig om het werk te klaren. De tunnel is op 6 mei 1994 officieel geopend door de toenmalige president van Frankrijk François Mitterrand en de Britse koningin Elizabeth II. De tunnel wordt beheerd en geëxploiteerd door het bedrijf Eurotunnel, dat een concessie voor 99 jaar heeft gekregen. Eurotunnel geopend in 1994 90's jaaroverzicht

Zwartste F-1 Grand Prix weekend ooit!

De koningsklasse van de autosport beleeft het zwartste weekend aller tijden. De kwalificatie heeft het leven gekost van de beginnende Formule 1-coureur Roland Ratzenberger. Rubens Barrichello overleefd een zwaar ongeluk in de banden, opgesteld langs een andere muur, met lichte verwondingen. Tijdens de start van de Grote Prijs, ook wel Grand Prix geheten, botsen twee Formule 1-wagens op elkaar waardoor brokstukken het publiek invliegen en zeven mensen verwonden. En dan een paar ronden later in de Gradn Prix gebeurd er wederom een ramp; Formule 1-autocoureur Ayrton Senna komt om het leven door een crash tegen een muur langs het circuit. Het GP weekend zorgde voor veel ophef in de Formule 1. Veiligheidsregels werden enorm aangescherpt. Miljoenen fans rouwden om de dood van hun F-1 legende Ayrton Senna! Lees HIER mee over dit zwarte hoofdstuk in de Formule 1.

Curt Cobain overleden.

Kurt Cabain Overleden in 1994 90's jaaroverzicht Curt Cobain van de in de jaren '90 populaire alternatieve rockband Nirvana wordt op 8 april 1994 in zijn flat in Seattle dood gevonden. Hij blijkt al enkele dagen dood te zijn.De zanger-gitarist blijkt 3 dagen eerder met een geweer zelfmoord te hebben gepleegd, maar er gaan ook geruchten over moord. Bekende songs van de band zijn o.a. Smells like teen spirit en Come as you are.
Op 10 april kwamen zo'n zevenduizend mensen in Seattle bijeen om Cobain te herdenken. Een van hen was de achtentwintigjarige Daniel Kaspar, die zichzelf na afloop van de bijeenkomst met een kogel van het leven beroofde. Ook elders op de wereld dreef de bekendmaking van Cobains overlijden fans tot waanzin. In Turkije sloot een zestienjarig meisje zich op in haar kamer, zette Nirvana's muziek op en schoot zichzelf door het hoofd.

Achtervolging O.J. Simpson.

In de Amerikaanse stad Los Angeles probeert de politie in juni 1994 Football-held OJ Simpson (bijnaam 'The Juice" van OJ "Orange Juice") te arresteren. De achtervolging over de highway is live op de televisie te zien en is het gesprek van de dag. Pas na anderhalf uur weet de politie OJ Simpson te pakken.OJ Simpson wordt verdacht van de moord op zijn ex vrouw Nicole Simpson en haar vriend Ron Goldman. Tijdens de rechtspraak wordt Simpson vrijgesproken, maar tijdens een nieuw proces, 3 jaar later, wordt hij wel veroordeeld, en betaalt hij een miljoenenboete. In 2008 wordt Simpson in een andere zaak opnieuw gepakt en zit nu een gevangenisstraf uit.

OJ SImpson arrestatie 1994 L.A. 90's jaaroverzicht

Mandela 1e zwarte president Zuid Afrika.

Mandela 1e zwarte president Zuid Afrika 1994 90's jaaroverzicht

Nelson Rolihlahla Mandela (Mvezo, 18 juli 1918) was President van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999. Een advocaat van beroep. Mandela werd geboren bij Umtata (in het vroegere Transkei), als zoon van een plaatselijk stamhoofd. Mandela wordt alom gerespecteerd om zijn volhardende strijd tegen de apartheid, welke hij heeft moeten bekopen met 27 jaar gevangenisstraf. In 1990 werd hij vrijgelaten en drie jaar later was hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Mandela was van 1991 tot 1997 voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC).

 

ONM van start.

ONM ging van start op maandag 3 januari 1994 bij de publieke omroepen TROS en Veronica op Nederland 2. Het initiatief tot een eigen soapserie was genomen om de omroepen te laten concurreren met de soapserie Goede tijden, slechte tijden op de commerciële zender. Ook heeft meegespeeld dat in 1994 werd gestopt met Medisch Centrum West en de TROS op zoek was naar een opvolger voor deze ziekenhuisserie. Daarom speelt in ONM van het begin het ziekenhuis een belangrijke rol en kan dus als een opvolger van Medisch Centrum West gezien worden. Ook een aantal ex-acteurs uit Medisch Centrum West, zoals Annemieke Verdoorn en Gaston van Erven, hebben gespeeld in ONM.  ONM Onderweg naar Morgen van start in 1994 90's jaaroverzicht

Dé Zomerhit van 1994

Wellicht niet de best verkochte single van 1994, maar wel een enorme zomerhit voor Marusha. Deze eendagsvlieg heeft nog een bescheiden tweede hitje gehad met "It takes me away". Deze single echter was in het uitgaansleven van Renesse vrijwel continue te horen. "Somewhere over the Rainbow"  doet terugdenken aan een geweldige vakantie en verdient dus een vermelding;

 

 

 

 

 

Bekijk ook:  1990 - 1991 - 1992 - 1993 - 1994 - 1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999