Welkom op Back2the90s.com
Home » Movies of the 90's » Filmjaar 1993

Schindler's List.... En toen was het stil!

Een zeer indrukwekkende film van Steven Spielberg over een waar gebeurd verhaal wat zich afspeelt tijdens de tweede Wereld oorlog. Bijna iedereen die destijds op school zat heeft deze film met zijn of haar klas wel in de plaatselijke bioscoop bekeken. Aan het begin van de film werden er nog stomme grapjes gemaakt, maar tegen het einde zat er een zaal vol stom geslagen pubers naar het scherm te staren... Zeer mooie film!

Verhaal: Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Schindler's List van Steven Spielberg uit 1993!

Groundhog Day

Groundhog Day met Bill Murray en Andie McDowell

Lekkere melige komedie met Bill Murray en Andie McDowell. Het is absoluut geen hoogstandje, maar door de absolute meligheid en de voorspelbare maar toch onderhoudende verhaallijn is het toch een aangename film om te kijken.

Phil Connors is een chagrijnige weerman die naar Punxsutawney wordt gestuurd om daar het jaarlijkse 'Groundhog Day' te verslaan. Hij wordt daar ingesneeuwd en tot zijn grote verrassing wordt hij de volgende dag wakker en is het weer dezelfde dag. Hij begint hier eerst flink misbruik van te maken, door o.a. zijn collega Rita (MacDowell) te versieren, maar uiteindelijk moet hij toch een oplossing gaan zoeken als hij niet tot in de eeuwigheid dezelfde dag wil beleven.

Steven Spielberg doet het weer!!!

Jurassic Park is een Amerikaanse film uit 1993 van regisseur Steven Spielberg. Hij is geproduceerd door Universal Studios en geldt als een van de succesvolste rampenfilms ooit. De film is gemaakt naar het gelijknamige boek en vertelt hoe een rijke miljardair er in slaagt op een eiland dinosauriërs, die reeds miljoenen jaren zijn uitgestorven, te herscheppen uit hun DNA. Deze worden dan als attractie gebruikt maar tijdens een controle vóór de officiële opening loopt het helemaal fout.

Jurassic Park betekende een doorbraak in de digitale speciale effecten. Voor het eerst kon men bewegende dieren volledig met de computer voortbrengen. Van de film werden twee vervolgfilms gemaakt: The Lost World (1997) en Jurassic Park III (2001), waarvan enkel deel 1 en 2 door Steven Spielberg zijn geregisseerd. 

Jurassic Park, de succesvolle rampenfilm uit 1993 van Steven Spielberg

Steven Spielberg heeft met deze prachtige rampenfilm dé bioscoophit van 1993. Buiten de bioscopen echter was de invloed van deze film duidelijk merkbaar; Een ware Dinohype kwam hieruit voort. Overal groeide de interesse in deze soort. De speelgoedwinkels kregen de poppen dan ook niet aangesleept. Die dinorage heeft nog een flinke tijd voort geduurd.

The Fugitive!

The Fugitive met Harrison Ford uit 1993

Deze superspannende en snelle achtervolgingsfilm uit 1993 met Harrison Ford, Tommy Lee Jones en Jeroen Krabbé hield me 125 minuten lang op het puntje van mijn stoel. Met name de rol van Tommy Lee Jones is erg sterk!

Dr. Richard Kimble (Ford) wordt ten onrechte gearresteerd voor de moord op zijn vrouw. Hij ontsnapt tijdens zijn transport naar de gevangenis en begint zelf een zoektocht naar de echte dader. Hij wordt hierbij op de hielen gezeten door US-Marshall Samuel Gerard (Jones), die ook steeds minder overtuigd raakt van de schuld van Kimble.

Misschien allemaal een beetje voorspelbaar, maar de manier waarop het allemaal weggezet is maakt veel goed! Zulke films maken ze niet vaak meer...