Welkom op Back2the90s.com
Home » Movies of the 90's » Filmjaar 1994

1994 was een fantastisch filmjaar. Meerdere klassiekers zagen in dit jaat het levenslicht! Denk hierbij bijvoorbeeld aan "The Shawshank Redemption", "Pulp Fiction", "The Crow", "Interview with a Vampire", "The Lion King", "Forrest Gump", "Leon" etc. eigenlijk teveel om op te noemen. Hieronder enkele hoogtepunten van dit geweldige filmjaar!!

Pulp Fiction,.... YEAH!!!

Of je vond het helemaal niks, of je vond het fantastisch!!! De meesten echter behoorden tot die laatste categorie! Dit is zeker voor die tijd een totaal vernieuwende manier van filmen. De verhaal- en tijdlijnen die door elkaar lopen, de mega sterrencast, de messcherpe en zéér boeiende conversaties, die briljant genoeg vaak over iets onbelangrijkst als een hamburger konden gaan,.... Alles lukt Quentin Tarantino in 1994 met de creatie van deze fantastische rolprent.

Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds citaatjes uit die film gebruikt door een schare doorgewinterde "Pulp Fiction fans".

Hieronder een tweetal voorbeelden van dergelijke conversaties,.... heerlijk!!

 

 

 

Het plot is (kort door de bocht) als volgt: Jules (Samuel L. Jackson) en Vincent (John Travolta) werken voor de machtige misdadiger Marsellus Wallace (Ving Rhames). Vincent komt in de problemen als hij Mia (Uma Thurman), de vrouw van Wallace, een avondje gezelschap moet houden. Ondertussen is Wallace verwikkeld in een deal met de bokser Butch (Bruce Willis), die Wallace belazert en er met z'n geld vandoor gaat.

Pulp Fiction werd genomineerd voor zeven Academy Awards, waarvan het die voor het script — van Tarantino en Avary (zie infolijst rechts) — daadwerkelijk won. Daarnaast kreeg de film meer dan veertig andere prijzen toegekend, waaronder de Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes 1994, een Golden Globe (beste script), twee BAFTA Awards (beste script en beste bijrolspeler - Samuel L. Jackson), vier Independent Spirit Awards (beste regie, beste script, beste productie - Lawrence Bender en beste hoofdrolspeler - Jackson) en een Saturn Award (beste thriller).

 

Hakuna Matata!!!

The Lion King is een vrolijke animatiefilm van Disney die de bioscopen in 1994 veroverde. De film werd door een breed publiek gewaardeerd. Het had een voorspelbaar maar mooi verhaal, leuke humor en een mooie soundtrack, waarop onder andere Elton John met "Circle of Live" te horen was maar natuurlijk ook Jimmy Cliff, die "Hakuna Matata" ten gehore bracht.

 

Het verhaal was als volgt: In Afrika wordt de jonge leeuw Simba geboren als zoon van de leeuwenkoning Mufasa.

Dat zint Mufasa's jaloerse broer Scar absoluut niet, die nu niet langer de eerste troonopvolger is. Terwijl Simba een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, en zo zelf de macht te kunnen grijpen.

The Shawshank Redemption

Het is natuurlijk altijd een kwestie van smaak en daarom zal deze uitspraak wel altijd reden voor discussie blijven, maar,.....

Hier is 'tie dan!! De beste film allertijden. Tenmiste,...zo wordt hij op IMDB beoordeeld door meer dan 500.000 gebruikers. Hij krijgt een 9,1 en dat is dan ook extreem hoog. (voor de volledige top 250 van beste films allertijden klik je hier)

The Shawshank Redemption met Morgan Freeman en Tim Robbins

The Shawshank Redemption is een film over het leven in de Amerikaanse Shawshankgevangenis, waar corruptie bij bewakers en directie een grote rol speelt.

Andy Dufresne, een bankier, wordt door een rechtbank veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar, en komt terecht in Shawshank (later in de film wordt duidelijk dat Andy onschuldig is). In deze gevangenis raakt hij al snel eigen met zijn medegevangenen. Een daarvan is Red, die al onmiddellijk gecharmeerd raakt door de enorme slimheid van Andy. Ze komen met elkaar in contact als Andy op een dag aan Red vraagt of hij aan een geologenhamer kan komen. Red, die maten heeft bij de wasserij, levert Andy dit hamertje. Het contact bloeit op tot een heuse vriendschap en al gauw heeft Andy zijn draai in Shawshank gevonden.

Ondanks het feit dat dit door zeer veel filmliefhebbers en kenners als "een van de" of zelfs "de beste film ooit" geldt heeft deze film

eigenlijk geen enkele echte grote prijs gewonnen. De prent was weliswaar genomineerd voor 7 Oscars, maar name er geen enkele mee naar huis. Nu was 1994 ook wel een uitzonderlijk jaar en moest deze film het opnemen tegen een heleboel andere kaskrakers, die later eveneens als klassiekers  beschouwd worden. Vast staat in ieder geval dat dit een kwalitatief hoogwaardige film is met een meeslepend en aangrijpend script wat uitmuntend is weggezet door de cast en de regisseur, of je nu van het genre houd of niet...

Dumb & Dumber!!

Harry (Daniels) en Lloyd (Carrey) zijn twee ongelooflijk domme sukkels, die ontzettend veel moeite hebben om een baan vast te houden. Als Lloyd tijdens zijn korte carrière als limo-chauffeur Mary Swanson naar het vliegveld brengt, ziet hij dat ze haar koffertje vergeet en besluit deze naar haar toe te gaan brengen. Zonder dat hij het weet had Mary het koffertje bewust voor een stel ontvoerders achtergelaten en deze gaan achter Lloyd aan in de veronderstelling dat hij een slinkse crimineel is, die het geld voor hun neus heeft weggekaapt. Onbewust van de ontvoerders die achter hen aanzitten en ze willen vermoorden, gaan Harry en Lloyd op reis naar Aspen om Mary te zoeken.

Dumb and Dumber Jim Carrey Jeff Daniels uit het filmjaar 1994!

 

Dumb & Dumber is een ontzettend melige en flauwe komedie, waarin Jim Carrey, die begin jaren negentig erg populair was, samen met

Jeff Daniels de hoofdrollen vertolken. Het is eigenlijk een aaneenschakeling van stommiteiten. Al met al wel leuk gedaan en als je in de juiste bui bent zul je er zeer zeker om kunnen lachen!

Maak een Gratis Website met JouwWeb