Welkom op Back2the90s.com
Home » Movies of the 90's » Filmjaar 1997

Titanic

James Cameron brak in 1997 echt alle records toen hij zijn creatie Titanic uitbracht. De film werd met een budget van 200 miljoen dollar de duurste productie tot dan toe en heeft (na Avatar) ook het meeste opgebracht. De film werd zowel door de critici als door het grote publiek bejubeld en werd een zeer groot succes.

Titanic combineert een hoop historische feiten van het tot de verbeelding sprekende verhaal van de R.M.S. Titanic die in 1912 na een botsing met een ijsberg verging, met een romatisch verhaal over een onmogelijke liefde tussen een meisje van stand, behorend tot de elite en gehuisvest op het bovenste eerste dek en een jongen van de straat, die op dek drie tussen het gepeupel zijn reis naar Amerika begon. Daarnaast heeft Cameron dankzij het enorme budget alle registers open kunnen trekken op het gebied van effecten. Het zinken van dit inmense schip wordt levensecht in beeld gebracht. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1996 is de expeditie van Brock Lovett op zoek naar de Heart of the Ocean, een kostbare diamant die volgens de geruchten met de Titanic gezonken is. Met twee duikboten gaan ze naar het wrak dat op 3810 meter diepte ligt. In het wrak vinden ze een kluis. Ze denken dat de diamant daarin zou kunnen liggen, maar in plaats van de diamant vinden ze een tekening van een naakte vrouw die alleen de diamant draagt. Wanneer CNN deze tekening op de televisie toont, herkent een vrouw zichzelf. Haar naam is Rose Calvert en samen met haar kleindochter Lizzy Calvert gaat ze naar de Keldish, het schip waarmee de expeditie plaatsvindt. Daar vertelt ze over haar belevenissen op de Titanic. Haar naam was destijds nog Rose DeWitt Bukater, en samen met haar moeder, Ruth DeWitt Bukater en haar verloofde Caledon Hockley vertrok ze op 10 april 1912 met de Titanic naar de Verenigde Staten. Rose's geplande huwelijk met Hockley is gearrangeerd: de DeWitt Buckaters zijn een voorname maar verarmde familie, die hoopt op deze manier het tij te keren. Naar de mening van Rose wordt niet gevraagd. Rose ziet er huizenhoog tegen op een leven te moeten leiden dat door anderen bepaald wordt: eerst door haar moeder en binnenkort door een man aan wie ze eigenlijk een hekel heeft. De arme zwerver Jack Dawson en zijn vriend Fabrizio de Rossi zijn ook aan boord, na de tickets met een spelletje poker gewonnen te hebben. Aan boord ontmoeten Rose en Jack elkaar wanneer Rose ten einde raad zelfmoord wil plegen, en Jack dit weet te verhinderen.  

 Door Jack wordt ze een heel ander persoon: in plaats van alles netjes te doen,

bedenkt ze voor zichzelf dat ze ook lol kan hebben. Ze worden verliefd en Rose besluit haar verloofde voor Jack te verlaten. Hockley begint het een en ander te vermoeden, en stuurt zijn lijfknecht Lovejoy erop uit om Rose terug te vinden. De twee weten de lijfknecht af te schudden door zich in een auto te verstoppen, en bedrijven daar de liefde met elkaar.

Dezelfde nacht, 14 april 1912, vaart de Titanic tegen een ijsberg aan.

Aangezien er te weinig reddingssloepen aan boord zijn, kan slechts de helft van de mensen op het schip gered worden, maar de bemanning stopt ook te weinig mensen in de reddingsboten. Rose en Jack willen de mensen hiervoor waarschuwen maar bij hun terugkeer beschuldigt Hockley Jack valselijk van diefstal en laat Lovejoy hem in het ruim opsluiten, terwijl de dames op evacuatie wachten. Lovejoy ketent Jack vast aan een pijp en laat hem achter wanneer duidelijk wordt dat de Titanic inderdaad zal zinken. Rose vlucht het ruim in en weet Jack op het nippertje te redden. Boven probeert Hockley Rose te overtuigen in een reddingsboot te stappen onder de smoes dat hij al een andere boot voor hemzelf, Lovejoy en Jack heeft geregeld. Jack, wetende dat Hockley liegt, speelt het spelletje mee in de hoop dat Rose in de boot stapt.

Titanic ijsberg movie 1997 filmjaar kaskraker

Uiteindelijk springt Rose toch uit de sloep op een lager scheepsdek, waarop Jack naar haar toe rent. Hockley probeert Jack dood te schieten maar is te langzaam, waarna hij eieren voor zijn geld kiest en zichzelf aan boord van een sloep weet te bluffen. Op een gegeven moment gaat de boeg ten onder en moeten Rose en Jack wel naar het achterschip gaan. De lichten vallen uit, en snel daarna breekt het schip doormidden. Kort daarna zinkt ook de achtersteven. In twee uur en 40 minuten na de aanvaring gaat de Titanic ten onder, met 1502 mensen die in het water terecht komen.

Rose en Jack wachten samen met de anderen in het ijskoude water tot de reddingsboten terugkomen.

In de tussentijd moet Rose van Jack beloven dat ze zal doorzetten, hoe zwaar het leven ook is. Rose belooft het. Tot haar grote verdriet sterft Jack doordat hij onderkoeld raakt in het koude zeewater. Dan zegt ze: 'Ik zal nooit loslaten!' en maakt Jacks hand los van het vlot. Na een lange tijd komt er toch een sloep, deze kan slechts 6 mensen uit het ijskoude water redden.... ze hadden te lang gewacht. Even later wordt Rose meegenomen door de reddingsloep en samen met de andere overlevenden van de ramp aan boord van het schip Carpathia gebracht. Ook Hockley heeft de ramp overleefd, maar Rose weet hem te ontlopen. Als ze in New York aankomt, en ze ziet het Vrijheidsbeeld hoopt ze eigenlijk dat Jack er ook zou zijn. In plaats daarvan eert ze hem doordat ze zegt dat haar naam Rose Dawson is. Tevens grijpt ze, nu haar familie denkt dat ze is gestorven bij de ramp, de kans aan om eindelijk het leven te gaan leiden dat ze altijd al wilde hebben. Hockley pleegt later, tijdens de beurscrash, zelfmoord. Na dit verhaal beseft Brock Lovett dat de Titanic meer is dan een stuk ijzer, en kijkt hij heel anders naar de Titanic die al die levens eiste. Die nacht blijkt dat Rose de Heart of the Ocean toch in haar bezit heeft. Ze gooit hem echter overboord, als laatste eerbewijs aan Jack.

Titanic Leonardo DiCaprio Kate Winslet 1997 movie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Austin Powers; International Man of Mystery!!

Austin Powers International Man of Mystery
Austin Powers International Man of Mystery
Austin Powers International Man of Mystery

Regisseur Jay Roach komt in 1997 met het superslappe maar desondanks zeer succesvolle eerste deel van de "Austin Powers" reeks. Acteur Mike Myers, die zowel het karakter van Austin Powers als dat van zijn vijand Dr. Evil uitbeeld zet daarmee wel een knappe prestatie weg. De film is een parodie op de zestiger jaren spionage films.

 In 1969 verslaat de Britse geheim agent Austin Powers de meeste handlangers van zijn grote vijand Dr. Evil. Dr. Evil besluit zich in te vriezen zodat Austin hem niet zal kunnen pakken. Austin besluit zichzelf ook in te laten vriezen, voor het geval Dr. Evil ooit weer tevoorschijn komt. Dit is 30 jaar later het geval, wanneer Dr. Evil de wereld met een nucleair wapen bedreigt.

Austin Powers International Man of Mystery The movie 1997

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De films parodiëren het cliché van een mannelijke superspion die onweerstaanbaar is voor vrouwen, en ook

geen moeite doet om ze tegen te houden. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de Amerikaanse stereotypering over Britten, bijvoorbeeld dat ze slechte tanden hebben en fysiek lelijk zijn.

Verder zijn er in de film duidelijke verwijzingen naar diverse James Bond films te vinden. Hierbij valt te denken aan de kleding van Dr. Evil, die exact hetzelfde is als die van Dr. No en de lange tafel waaraan alle handlangers van Dr. Evil, die slecht gepresteerd hebben door hem worden geliquideerd. Ook de holle dode vulkaan, waarin de basis van Dr. Evil gevestigd is, vindt haar oorsprong in een James Bond film.

De eerste film kreeg nog twee maal een vervolg; "The Spy who shagged me"  en "Goldmember".  Alle drie de films (met name de laatse twee) werden grote successen.

The Game.

The Game Movie 1997 Michael Douglas Sean penn

The Game is een Amerikaanse psychologische thriller uit 1997 geregisseerd door David Fincher. De hoofdrollen worden vertolkt door Michael Douglas en Sean Penn. The Game werd goed ontvangen door de critici, maar kon qua commercieel succes niet opwegen tegen Finchers vorige film, Se7en uit 1995.

Nicholas Van Orton is een rijke bankier, die alles heeft wat z'n hartje begeert, behalve een beetje spanning in z'n leven. Rond z'n 48e verjaardag geeft zijn broer Conrad hem een visitekaartje van een entertainment-bedrijf. Nieuwsgierig geworden besluit Nicholas het bedrijf te bezoeken. Hierna staat het leven van Nicholas volkomen op z'n kop. Er zitten mensen achter 'm aan, en hij kan niemand meer vertrouwen.