Welkom op Back2the90s.com
Home » Movies of the 90's » Filmjaar 1998

Saving Private Ryan

Saving Private Ryan is een oorlogsfilm uit 1998 geregisseerd door Steven Spielberg, met in de hoofdrollen Tom Hanks en Matt Damon.

 De film is bekroond met 5 Oscars voor onder andere beste geluid en beste regisseur. De film werd zeer goed ontvangen en hij staat hoog in meerdere filmtoplijsten. In de IMDb-top 250 heeft de film in maart 2009 een score van 8,4 uit 10 en het is daarmee op dat moment de op 47 na hoogstgewaardeerde film ooit gemaakt.

Saving Private Ryan 1998 Steven Spielberg Tom Hanks Matt Damon

De film maakt in het begin gelijk een onuitwisbare indruk door de manier waarop de landing op Normandié (D-day 6 juni 1944) in beeld wordt gebracht. Het geluid in die scène is werkelijk overweldigend en de beelden zijn erg realistisch.

Het verhaal: De film begint zo gezegd met de landing in Normandië. Kapitein Miller (gespeeld door Tom Hanks) moet het hoofd bieden aan de Duitse vestingen op het strand. Na een bloederig gevecht is er een zekere Ryan omgekomen. Terwijl het ministerie van Oorlog de brieven aan het schrijven zijn komen ze erachter dat er nog twee Ryans zijn omgekomen.

Aangezien het broers van elkaar zijn, treedt de speciale regeling in werking dat de overlevende broer James (gespeeld door

Matt Damon) naar huis mag. Het probleem is dat James Ryan bij de paratroopers van de 101st Airborne Division ergens in Frankrijk is gedropt. Kapitein Miller krijgt de opdracht om soldaat Ryan op te sporen. Onderweg krijgen ze steeds meer de waanzin en gruwels van oorlog te zien en beginnen ze te twijfelen waarom het leger een groep mensen op pad stuurt om één soldaat te redden.

American History X

American History X is een Amerikaanse film uit 1998. Deze indrukwekkende film werd zeer goed ontvangen door filmrecensenten.

De film staat al jaren hoog in de IMDb-top 250 van beste films allertijden, en Edward Norton werd genomineerd voor een Academy Award voor Beste Acteur voor zijn vertolking van de hoofdrol ( "De oudere broer" ) Derek Vinyard.

American History X Edward Norton 1998

De film gaat over Derek, vertolkt door Edward Norton, een jonge man die beïnvloed wordt door het latente racisme van zijn vader,

een brandweerman. Wanneer die bovendien vermoord werd door een zwarte drugsdealer terwijl hij zijn werk deed, is voor Derek de cirkel rond: zwarten zijn in zijn ogen allemaal criminelen, evenals Mexicanen en joden. Hij sluit zich aan bij de D.O.C. (Disciples of Christ), een extreemrechtse neonazibende geleid door Cameron Alexander. Hij is na Cameron de nummer 2 van de bende en houdt zich bezig met het werven van nieuwe leden en gewelddadige acties tegen met name zwarten en Mexicanen. Zijn oproepen vinden gewillig oor bij de blanken die wonen in een hevig verpauperende buurt en zich bedreigd voelen door zwarte en Mexicaanse 'gangs'.

American history X is een mooie indrukwekkende film geworden met een duidelijke boodschap. Zeker de eerste helft van de film bevat een aantal behoorlijk confronterende beelden en toont de maatschappelijke problemen in sommige achterstandswijken in de V.S. Zo is de scène waarin Derek Vinyard de schedel van een door hem betrapte zwarte inbreker op de stoeprand in tweeën trapt erg heftig, en ook de mishandeling van supermarktpersoneel gaat er behoorlijk hard aan toe. Deze film is dan ook beslist niet geschikt voor jonge en of zeer gevoelige kijkers...

Zeer goede maatschappij kritische film die terecht in de top 250 staat!

Danny Vinyard edward American history X Movie film 1998

Guy Ritchie's Lock Stock & Two Smoking Barrels

Bacon is een vlotsprekende straatverkoper, hij heeft een handlanger, Eddy, die altijd de eerste koop doet, waardoor de rest al snel

volgt. Bovendien is Eddy's sterkste punt en hobby pokeren. hij buit zijn hobby dan ook uit door regelmatig te spelen voor geld en door te gokken. Soap is een trotse kok, vooral omdat het legaal is. Hij kreeg zijn bijnaam Soap omdat hij zijn handen niet graag in illegale zaken stopt. Tom is de zakenman van de vier: hij verricht wat kleine zaakjes, verhandelt wat en verdient op die manier zijn geld.

De vier vrienden hebben een plan. Dankzij Eddy's pokertalent denken ze op één avond een smak geld rijker te kunnen worden.

Wat ze echter niet voorzien hadden, was dat de organisator van het evenement, de lokale medogenloze gangster Harry Lonsdale niet van plan was het spelletje op een eerlijke wijze te laten verlopen. De vier raken niet alleen hun centen kwijt, maar staan voordat ze het goed en wel doorhebben ook een half miljoen pond in het krijt bij de gevreesde gangster. Ze krijgen één week om hun schulden af te lossen voor de Vereffenaar op bezoek komt. Eén week om een nieuw plan te verzinnen, met alle gevolgen van dien.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels is een originele zeer komische film met hier en daar wat geweldadige scènes. Er wordt zeer veel gescholden en het is dan ook wel een redelijk groffe film. Maar de film is eveneens doordrenkt met messcherpe humor en geweldig acteerwerk van o.a. Jason Statham, Sting, en natuurlijk Vinnie JonesGuy Ritchie kwam enkele jaren later met een soortgelijke film genaamd Snatch, waarin Jason Statham wederom de hoofdrol speelt en waar onder andere ook Brad Pitt een grote rol in speelt.

Armageddon

Zoals wel vaker in de filmwereld worden er kort op elkaar door verschillende studios films uitgebracht met een vergelijkbaar script. Zo had je in de jaren negentig kort achter elkaar "Dante's Peak" en "Vulcano", die allebei over een vulkaanramp gingen. Een ander voorbeeld is "A Bug's Life" en "Antz", Beide animatiefilms over mieren. Een ook rampen waarbij de gehele aardkloot ineens zou vergaan werd een populair onderwerp. Zo had je "Deep Impact"  en kwam niet lang daarna dan deze film; "Armageddon". De ene film werd beter gevonden dan de andere.... Dit was geen hoogstandje in mijn optiek. Gelukkig was daar Liv Tyler...

Zowel de film als de soundtrack (door Aerosmith) sloegen toch bij het grote publiek wel aan en het werd een bioscoophit!

 Armageddon met Bruce Willis Ben Affleck en Liv Tyler