Welkom op Back2the90s.com
Home » Movies of the 90's » Filmjaar 1999

The Matrix!

In 1999 bracht Warner Bros. deze science-fiction / actiefilm uit. Het zou een enorme hit worden. De filmwas enorm vernieuwend.

Het mysterieuze zeer originele script, de geweldige sets en natuurlijk met name de met special effects doordrenkte perfect uitgedachte vecht- en schietscènes maakte dit tot een spektakel. Deze film had dan ook invloed op vele actiefilm, die daarna uitgebracht zijn. Met name het super-slowmotion, ook wel bullet-time effect genoemd, (waar je de kogels langs het lijf van Neo ziet schieten) is in vele films gekopieerd en geparodieerd.

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie,

opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders onder leding van Morpheus de keuze geboden om uit deze "Matrix" te komen of erin te blijven en als "onwetende" zijn gesimuleerde bestaan uit te dienen. Hij keist echter voor de waarheid en wordt uit zijn "droom" gehaald, en samen met de rebellen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven, wat niet meevalt, aangezien de mensen niet weten dat ze in een droom leven...

 Trinity Matrix 1999

 The Matrix heeft nog twee keer een vervolg gekregen, voordat het gehele verhaal

verteld was; The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions. Beide films konden het succes van de eerste film niet evenaren. De films borduurden ook voort op hetgeen al eens gedaan was en waren daarmee het vernieuwende kwijt. Van Reloaded (deel II) werd ook gezegd dat het verhaal eigenlijk veel te complex werd. Revolutions ging wat minder de diepte in en was qua actie wel weer erg goed... Met name de veldslag om Zion is wel erg spectaculair in beeld gebracht. Het eindgevecht tussen Neo en Agent Smith echter was een klein beetje over de top.....Maar oordeel zelf!

The Green Mile

Nu Paul Edgecomb zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker.

Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de 'Dodengang' van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen, John Coffey, die veroordeeld is tot de elektrische stoel, omdat hij twee kleine meisjes zou hebben vermoord. Coffey is een reusachtige vent, sterk als een beer, maar ook erg verlegen, naïef, aandoenlijk beleefd en bang in het donker. Hij blijkt bovendien over wonderlijke bovennatuurlijke krachten te beschikken.

The Green Mile Tom Hanks 1999

De moeder van de highschool komedies; American Pie!

Tara Reid American Pie 1999 Highschool Komdie

American Pie is een komische tienerfilm uit 1999, geregisseerd door Paul en Chris Weitz.

 Het was de eerste film van deze twee broers. American Pie gaat over vier jongens die hun maagdelijkheid willen verliezen voordat ze van school gaan. De naam verwijst naar een scène in de film, waarin één van de hoofdpersonen seks heeft met een appeltaart. De film was een zeer groot succes. Na dit deel werden er nog twee vervolgen gemaakt, en daarnaast nog vier spin-offs met andere hoofdpersonen. De film wordt gezien als het voorbeeld van de Amerikaanse tienerfilm.

Een groep vrienden zitten in het laatste jaar van de middelbare school en balen dat ze nog nooit seks hebben gehad. Het eindbal komt er al bijna aan en daarom sluiten ze een pact: Ze moeten allemaal ontmaagd worden voordat hun wegen zich scheiden en ze elders gaan studeren. Veel klunzige en hilarische gebeurtenissen volgen wanneer ze dit onsuccesvol proberen.

American Pie is een leuke film. Vooral de rol van Stifler, de situatie met zijn moeder en de vader van het gezin Levenstein maken het geheel extra leuk. Van de twee vervolgfilms en de talloze spin-offs kan helaas niet hetzelfde gezegd worden. Dat is meer van hetzelfde maar dan minder leuk...

The Boondock Saints

The Boondock Saints is een Amerikaans-Canadese misdaad-actiefilm uit 1999, zowel geschreven als geregisseerd door Troy Duffy. Het verhaal stelt de vraag of de politie het een probleem moet vinden als iemand op eigen gezag misdaadbazen uitmoordt, aangezien het haar alleen maar werk scheelt.

Het verhaal: De Ierse broeders MacManus voelen dat ze een missie van God hebben om alle misdadigers in hun stad Boston te vermoorden. Al snel worden ze opgehemeld door de media, die ze The Boondock Saints noemen. Ze krijgen de FBI, onder leiding van de extravagante Paul Smecker (werkelijk hilarisch briljant vertolkt door Willem Dafoe) achter zich aan.

The Boondock Saints movie film 1999

Maak een Gratis Website met JouwWeb