Welkom op Back2the90s.com
Home » Music of the 90's

Hip Hop vloeit voort uit de rap, die al in de jaren zeventig ontstaan is. Hip Hop was echter aan het begin van de jaren negentig bij de jeugd erg populair. Je herinnert je vast nog artiesten als Paris van o.a. "The Devil made me do it", King Bee "Back by Dope Demand", maar ook de meer commericiële mannen als MC Hammer van "You can't Touch This" en Vanilla Ice van "Ice Ice Baby". Ook de Duitse formatie Snap! die later als Euro Dance act grote hits had, begon aanvankelijk als Hip Hop act. De grootste en bekendste hit was natuurlijkk "The Power". Begin jaren negentig waren de up-tempo nummers met name populair vanwege het feit dat je daar je Hip Hop danskunsten goed op kon vertonen. Goed kunnen Hiphoppen was eigenlijk wel een vereiste in die tijd. Al snel echter verschoof de interesse van het grote publiek naar de Hip House en Newbeat en zou snel daarna al richting de House muziek gaan. De Hip Hop cultuur bracht ook een bepaalde klederdracht met zich mee, die je nog een beetej kunt herkennen als je herhalingen van de serie "The Fresh Prince of Bel Air" kijkt. Broeken met wijde pijpen en fel gekleurde overhemden en baseballkleding afgemaakt met gouden sieraden was het devies.

 

Paris The Devil Made me Do it Hip Hop 1990 King Bee Back by Dope Demand Hip Hop 1990 MC Hammer U Can't Touch This Hip Hop 1990 Vanilla Ice Ice Baby Hip Hop 1990
     

Hip House was eigenlijk qua stijl een beetje het bruggetje van Hip Hop naar House muziek. Beide invloeden zijn dan ook duidelijk te horen. De stijl is niet echt lang populair geweest bij het grote publiek, maar als je eraan terug denkt en je bedenkt de juiste nummers erbij, kun je bijna niet ontkennen, dat het wel een erg lekkere stroming was. Samen met stromingen als New Beat en Acid maakte Hip House de weg vrij voor de House muziek. Artiesten en nummers die je erbij kunt bedenken zijn o.a. Mr Lee - "Get Busy", Technotronic - "Get up! (Before the Night is over)" Tony Scott - "The Chief" en Nomad - "I Wanna give U Devotion".

 

 

Vlak na de Hip House periode kwam de House. Deze stijl kenmerkte zich in het begin door snelle raps in de coupletten en een strakke snelle beat. De nummers hadden vaak een repeterend karakter. Hele bekende nummers, die een forse bijdrage hebben geleverd aan het populair maken van deze muziek wodren nu vaak bestempeld als Dance nummers, maar waren dit absoluut niet. Denk heirbij bijvoorbeeld aan L.A. Style met "James Brown is dead", 2 Unlimited met "No Limit"en zeker ook "Twillight Zone".

De minder commerciële nummers werden echter ook steeds vaker uitgebracht. In 1992 werd reeds door DJ Paul Elstak Rotterdam Records opgericht, die deze muziek uit zou gaan brengen en later ook groot zou maken. Binnen de House muziek zijn weer zeer veel stromingen onstaan, zoveel zelfs dat het bijna een studie genoemd mag worden. Een hele bekende commerciële vertakking van deze muziek is echter wel de Eurodance, die begin jaren negentig een groot marktaandeel verworven heeft in de Nederlandse Hitparade.

 

Een stijl die een zeer grote stempel op de negetiger jaren gedrukt heeft is Euro Dance, waarschijnlijk omdat het toen zeer populair was, en nu vrijwel compleet uitgestorven is. Slechts in Vlaanderen bestaan er nog enekel dance acts, die een vergelijkbaar geluid produceren. Denk hierbij aan September, Lasgo en Milk. Inc. De Dance Acts uit de negentiger jaren waren vaak duo's waarbij een man de raps verzorgde en de dame een mooi volgbaar simpel repeterend refrein. Alles ondersteund door een snelle dansbare beat. Er zijn legio van dergelijk acts op te noemen; ze schoten dan ook als paddenstoelen uit de grond, om vaak weer even hard te verdwijnen. Groepjes die het wat langer volhielden waren o.a. Capella, Twenty 4 Seven, 2 Unlimited, 2 Brothers on the 4 Floor, Culture Beat, etc. etc. Rond 1996 begon er langzaam wat te verschuiven. De specifieke Euro dance formule werd steeds vaker opzij gezet en er kwamen met hardcore house invloeden in de liedjes terug. De snelheid ging wat omhoog en voor we het wisten was de Euro Dance over gegaan in Happy Hardcore. Hier meer Eurodance!!

 

 

 

 

 

Haapy Harcore kenmeerkte zich door simpele vrolijke en vaak zelfs zoete deuntjes met een snelle hardcore achtige beat eronder. Deze stroming werd vanaf 1995 steeds populairder. Vaak wordt "I Wanna be a Hippy" van Technohead genoemd als eerste echte Happy Hardcore nummer. Dune met "Hardcore Vibes" echter is ook een klassiek voorbeeld.

Deze simpel te maken muziek zorgde echter wel voor een wildgroei aan allerlei acts met vaak twijfelachtige kwaliteit. Hierbij valt te denken aan Gabberwijffie met "Klappus in je Handjes" en uiteraard de Mosselman!

Daarnaast werd deze stroming door de gabbercultuur als kleinerend ervaren. Door de vermenging van deze stroming met de Hardcore en Gabber nam de populariteit van de gabbercultuur ook met rasse schreden af.

Aan het einde van de jaren negentig was er zowel van de Happy Hardcore als van de Hardcore House en Gabber House weinig meer over. 

Wat is volgens jou de beste Happy Hardcore klassieker?

 

 

 

R&B of Rythem and Blues is uiteraard niet iets van de jaren 90, maar is al lang daarvoor ontstaan. Wel was er aan het begin en halverwege de jaren negentig een revival van deze muzieksoort. Het was in die tijd zeker net zo populair als House. Het had zelfs een geheel eigen scène en aanhang. Er waren disco's en clubs die alleen dit soort muziek draaiden en deze werden in deze jaren dan ook zeer goed bezocht.

De R&B die in de jaren negentig gemaakt werd kende globaal gezien twee soorten liedjes; Je had de dansbare stroming met de wat snellere, complexe en vooral dansbare ritmes. Hierop konden met name de dames demonstreren hoe sexy ze wel niet konden bewegen hetgeen de populariteit van deze muziek bij een deel van de heren weer kon verklaren. Hierbij werd vaak gezongen over de liefde maar ook invloeden van de gangsterrapcultuur waren vaak prominent in de teksten aanwezig. Warren G, Foxy Brown, Missy Elliot en Blackstreet zijn voorbeelden van artiesten die met dit genre goed scoorden in deze tijd.

Anderzijds had je de rustige R&B ballads. De een vond het geweldig, voor de ander was het een straf om naar te luisteren. Het wemelde van de gevoelige ballads van stoere gasten vol liefdesverdriet, die vaak in groepsverband het ene toonladdertje door het andere lieten opvolgen. Zeker tegen het einde van een dergelijk nummer was het vaak een rommeltje van allerlei zanger(essen) die door elkaar zaten te schreeuwen. Toch zijn er ook in die tijd behoorlijk wat grote hits geweest in dit genre. Artiesten waarbij aan de denken valt zijn o.a. Toni Braxton ("Unbreak my heart"), Az Yet ("Last night") en Boyz II Men ("End of the Road")

 

Klik hieronder op een jaartal om de volledige Top 40 ranglijst van dat jaartal !!

 

 

Terug naar boven      

Maak een Gratis Website met JouwWeb